سوادکوه دارای طبیعت بکر، صنایعدستی بسیار متنوع و همچنین بوم گردیهای بسیار زیبایی است. علاوه بر این سوادکوه خوراکیهای خوشمزه و محلی بینظیری نیز دارد که توأم با سادگی و پاکی مردمان سوادکوه هستند و طعمی فراموشنشدنی دارند. این خوراکیهای خوشمزه بهنوبهی خود یکی از جذابترین سوغاتیهای سوادکوه نزد گردشگران و بهویژه برای شکموها محسوب میشوند؛ بنابراین با سفر به این شهر میتوان خوراکیهای خوشمزه و متنوعی را امتحان کرد. بیشک اکثر مسافرانی که سوادکوه را بهعنوان مقصد خود برای سفر انتخاب میکنند، هنگام ورود به شهر سوادکوه ناظر جاذبهها و طبیعت زیبای سوادکوه هستند که بخشی از سوغاتیهای سوادکوه، برگرفته از همین طبیعت و جنگلهای زیبای سوادکوه است.
در ادامه با معرفی صنایع دستی و سوغات سوادکوه با ما در اتاقک همراه باشید.
در ابتدا به معرفی و توضیح راجع به صنایعدستی این منطقه میپردازیم و سپس در مورد سوغاتیهای خوارکی آنکه در واقع بخشی از سوغاتیهای خوشمزه سوادکوه نیز هستند، صحبت میکنیم.
دستبافتهها همانند زبان، نمونههای بارز فرهنگی هر قومی محسوب میشوند و دستبافتههای سوادکوه نیز، از این امر جدا نیستند. هنر دست مردمان اصیل و محلی سوادکوه، تلفیقی از سادگی و زیبایی است. بافتههای نخی و ابریشمی با تنوع رنگی بینظیر که دارد، چشم هر گردشگر را خیره خواهد کرد و میتوان از آنها بهعنوان یکی از بهیادماندنیترین سوغاتیهای این منطقه یاد کرد. نکته جالب در مورد این دستبافتهها، بهکارگیری طرح طبیعت زیبا و چشمنواز سوادکوه، در آنها است. این طرح با گذشت زمان، به طرحی رایج در منطقه تبدیلشده است. داشتن یکی از این دستبافتهها، در عین سادگی که دارد، همیشه جلوه زیبایی دارد و یادآور طبیعت بکر سوادکوه نیز خواهد بود. این دست بافتهها شامل:
و غیره میشوند.
چادرشب بافی نمونهای از صنایعدستی است که در چند سال اخیر موردتوجه قرارگرفته و طرفداران زیادی دارد. در سوادکوه نیز هنرمندان به این هنر مشغول هستند. چادرشب در سوادکوه استفادههای متعددی دارد. از مهمترین استفاده آن میتوان به روی تختخواب و بستن پتوها و تشکها اشاره کرد. صنایع دستی
شمدبافی در استان مازندران و یزد رواج زیادی دارد و معمولاً بهعنوان روانداز، در هوای معتدل کاربرد دارد. احتمال شمدها را در بازارهای صنایع دستی مناطق سوادکوه زیاد دیدهاید. هنرمندان سوادکوه از شمد استفادههای متعددی داشتهاند اما با گسترش شهرنشینی، رفتهرفته شمد نیز رو به فراموشی رفت. امروز شمد تنها به عنوان سوغات منطقه سوادکوه در بازارچههای سوادکوه دیده میشود.
گلیم و جاجیمهای بینظیر ایرانی همیشه زبانزد جهانیان بوده و هست. تعداد زیادی از شهرهای ایران به دلیل رواج این هنر در آنها، شهرت ویژهای دارند که سوادکوه نیز از این شهرت، سهم ویژهای دارد. گلیمبافی و جاجیمبافی سوادکوه، ریشه در کار اصلی این منطقه، یعنی دامپروری دارد. مسیر تکاملی هنر گلیمبافی و جاجیمبافی این منطقه از نمدمالی، گلیمبافی و جاجیمبافی تا فرشهای دستبافت، چندین قرن سابقه دارد. مطمئناً این گلیم و جاجیمهای رنگارنگ، از چشمان ناظر گردشگران و افراد جویای هنر، دور نخواهد بود. گلیم و جاجیمهای رنگارنگ سوادکوه، یکی از بهترین سوغاتیهایی است که میتوانید برای خود و عزیزانتان به یادگار ببرید.
از گذشتههای دور تا به امروز، چوب نقش ویژهای در تأمین رفاه زندگی انسانها داشته است. انسان همواره در ساخت ابزارهای مختلف جهت آسایش بیشتر، از چوب استفاده میکند. این صنعت زیبا، هنوز هم در سوادکوه بهصورت حرفهای حفظ شده و از نمونههای صنعت چوب این منطقه، میتوان به لاک تراشی اشاره کرد. هنر لاک تراشی بیشتر در مناطق جنگلی رواج دارد و با تراش دادن ریشه و تنه درختان، ابزارهای چوبی تولید میشود. ازجمله لوازمی که با استفاده از این هنر زیبا ساخته میشوند، میتوان موارد زیر را نام برد:
این ابزارها هم جنبه زیبایی و نوستالژی دارند و هم میتوان بهعنوان لوازم آشپزخانه از آنها استفاده کرد.
گذشته از صنایعدستی زیبا و هنرمندانه سوادکوه، خوراکیهای خوشمزه و ساده آن نیز زبانزد تمام افرادی است که تجربه شیرین رفتن به منطقه سوادکوه را داشتهاند.
حلوا به جهت مواد مغذی و سهولت مصرف، همیشه طرفداران زیادی در مناطق مختلف ایران و بهویژه در مناطق سردسیری دارد. حلوا به شکلهای بسیار متفاوت درست میشود و مواد اصلی تشکیلدهنده حلوای سوادکوه، آرد گندم و شکر است که طعم بسیار لذیذ و بینظیری دارد.
یکی دیگر از خوراکیهای مقوی و بینظیر سوادکوه، نانهای خوشمزه و محلی هستند که روستاییان با دستان خود و با استفاده از محصولات کشاورزی خودشان، داخل تنور به پخت آن میپردازند.
یکی از نانهای خوشمزهای که به ثبت ملی هم رسیده، نان پیازی روستای دهمیانِ سوادکوه است. این نان مقوی با آرد گندم و پیاز خلالی شده، زعفران و تخممرغ تهیه میشود. مواد و شیوه پخت نان پیازی شباهت زیادی به «کلانه» یکی از نانهای محلی کردستان دارد. گردشگرانی که عازم سوادکوه میشوند، میتوانند نان پیازی را هم با غذا صرف کنند و هم بهصورت جداگانه در یک وعده غذایی میل نمایند. طعم گرم و لطیف نان پیازی آنقدر بینظیر و خوشمزه است که بیشک میتوانید آن را بهعنوان یکی از خوشمزهترین سوغاتیهای سوادکوه، برای خود و عزیزانتان ببرید.
پنجهکش یکی دیگر از نانهای محلی منطقه سوادکوه است. این نان به جهت ابعاد بزرگ و پهنی که دارد به پنجهکش معروف میباشد. میتوان گفت یک قرص از آن برای تمامی اعضای یک خانواده بزرگ، کفایت میکند.
گاتا شیرینی لایهای است که با مخلفات متنوعی ازجمله گردو، آرد، مایهخمیر، دارچین و غیره پخته میشود و این مخلفات در وسط شیرینی قرار میگیرند. شیرینی گاتا، نانشیرینی معروف ارمنی است که مردمان منطقه سوادکوه باسلیقه و هنر خاص خود آن را درست میکنند و به ثبت ملی هم رسیده است. با سفر به سوادکوه میتوان این نان خوشمزه و چندلایهای که یکی از نانشیرینیهای رایج در بین مردمان سوادکوه است را میل کرد یا به عنوان سوغات تهیه کنید.